AI effektiviserar pulverlackeringsprocessen

Foto: AkzoNobel

En programvara som samutvecklats av AkzoNobels Powder Coatings och coatingAI använder artificiell intelligens för att hjälpa kunder att förbättra pulverlackeringsprocessen och minska deras koldioxidavtryck.

Den första tekniken av sitt slag inom branschen, kallad Flightpath, optimerar målningsprocessen för att minska defekter och översprutning och optimera pulverförbrukningen, vilket hjälper till att minska kostnaderna, undvika omarbetning och spara tid och energi.

Den AI-baserade mjukvaran har varit under utveckling i två år och ett exklusivitetsavtal har precis undertecknats av båda parter, som förenade krafterna efter att ha träffats under AkzoNobels startup-tävling Paint the Future 2021.

– Vi är glada över att samarbeta med coatingAI och stärka vår tekniska servicekapacitet. Vi letar proaktivt efter sätt att stödja kunderna att bli mer hållbara i sin verksamhet och detta kommer att avsevärt förbättra vår förmåga att hjälpa dem att få bättre resultat. Samtidigt bidrar det till vår egen ambition att halvera koldioxidutsläppen över hela värdekedjan till 2030, säger Remco Maassen van den Brink, marknadschef för AkzoNobels Powder Coatings, i ett pressmeddelande.

– Samarbetet med AkzoNobel har hjälpt till att accelerera vår vision från dag ett. Vår lösning, byggd på kraften i artificiell intelligens och AkzoNobels tekniska expertis, kommer inte bara att öka effektiviteten för deras kunder, utan också driva hållbarhetsutvecklingen inom pulverlackeringsindustrin, betonar Marlon Boldrini, vd för coatingAI.

Med hjälp av programvaran kan kunderna optimera inställningarna, såsom pistolrörelser, för att uppnå en mer enhetlig och konsekvent täckning med färre defekter – allt detta tack vare AI-drivna rekommendationer.