Festo lanserar pneumatisk cobot

Foto: Festo SE & Co. KG

Festo bedömer att knappast något annat industriellt marknadssegment kommer att växa så snabbt under de närmaste åren som samarbetet mellan människa och robot. Cobotar avlastar anställda från speciellt ansträngande eller monotona uppgifter, vilket ger dem nya nivåer av frihet samt gör deras arbete enklare och hälsosammare.

Festo Cobot har många fördelar tack vare pneumatiken, såsom dess känslighet, vikt och prisvärdhet. De direkta drivningarna i lederna är mycket kostnadseffektiva och speciellt lätta, eftersom det till skillnad från elektriska lösningar inte krävs några tunga växlar eller dyra momentgivare. Festo Cobot gör användningen av cobots kostnadseffektiv även för små och medelstora företag. Driftstagningen är enkel och intuitiv och programmeringen är snabb och enkel att lära sig. Det gör att även små batchstorlekar kan bearbetas automatiskt. Den pneumatiska Festo Cobot kommer att vara billigare än elektriska cobots i samma klass. Den kommer att vara prisvärd inom sitt huvudsakliga användningsområde för hantering av smådelar med nyttolaster på upp till 3 kg. 

– När den börjar säljas 2023 kommer Festo Cobot att sätta nya standarder för samarbete mellan människor och robotar eftersom den är enkel att hantera, förklarar dr Frank Melzer, CTO hos Festo.