Forskning för grön och hållbar kemi får ökat internationellt fokus

Forskningsprogrammet Mistra SafeChem, lett av IVL Svenska Miljöinstitutet, har under fyra år gjort stora framsteg för att minska riskerna från kemikalier som är skadliga för människor och miljön. Nu har programmet gått in i sin andra fas, som innebär ett ökat internationellt fokus.

Mistra SafeChems vision är att främja en säker, hållbar och grön kemiindustri.

– Vi arbetar med en global bransch och fokuserar nu ännu mer på det internationella samarbetet, vilket syns på våra industripartners i Mistra SafeChem, säger programchef John Munthe, IVL, i ett pressmeddelande.

Det globala vetenskapsföretaget Merck Life Science stödjer programmet genom att bidra med tvärvetenskaplig expertis och förväntar sig att samarbetet med Mistra SafeChem ska spela en viktig roll i företagets strategi för att utveckla säkrare och mer hållbara kemikalier i linje med EU:s kemikaliestrategi.

– Inom Mistra SafeChem kan vi samarbeta med forskare för att förutse kemikaliers egenskaper, bedöma deras miljöpåverkan och använda livscykelanalyser. Vi kan även utbyta erfarenheter med industriella och akademiska partners samt ha en meningsfull dialog med tillsynsmyndigheter, säger Michael Siebold, chef för Hazard Communication and Chemicals Regulations på Merck.

Nära 40 verktyg utvecklade

Mistra SafeChem bygger på de tolv principerna för grön kemi, som syftar till att designa kemiska föreningar och processer för minimal miljöpåverkan. Programmet fortsätter nu med stärkt fokus på EU:s kemikaliestrategi för hållbarhet och på konceptet ”Safe and Sustainable by Design” (SSbD), som har utvecklats av EU:s gemensamma forskningscentrum JRC i samarbete med forskare, industri och myndigheter. Under första fasen skapades en verktygslåda med nära 40 metoder och processer som kan användas i utvecklingen av hållbara kemikalier och material.

Fallstudier för hållbara processer

I den andra fasen kommer fem tvärvetenskapliga fallstudier att utveckla nya processer för specifika kemikalier och material, genom att använda och förbättra verktygen från den första fasen. Målet är att ta fram processer och produkter som kan utvärderas enligt SSbD:s riktlinjer för säker och hållbar design.

Michael Siebold förväntar sig att fallstudierna ska underlätta en praktisk tillämpning av SSbD-ramverket:

– Praktiska lösningar från fallstudierna kommer att bidra till säkrare och mer hållbara kemikalier. Vi kan även förbättra hållbarhetsbedömningen av komplexa molekyler genom avancerade datorbaserade verktyg, säger Michael Siebold.

Forskare och industripartners

Forskningspartners i Mistra SafeChem inkluderar IVL Svenska Miljöinstitutet, RISE, Stockholms universitet, KTH, Danmarks Tekniska Universitet (DTU) och Uppsala universitet. Programmet pågår från 2020 till 2028 och finansieras av Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) med 70 miljoner kronor över fyra år. Industripartners som AstraZeneca, BASF, Cambrex, EnginZyme, Merck, Nouryon, Perstorp Innovation, LigniCore samt Stockholm Vatten och Avfall bidrar tillsammans med 30 miljoner kronor.