Grå bilar nu favoriten i Europa enligt Axalta

Diagram över bilkulörer i Europa: Grått är den mest populära kulören och går om den mångåriga favoriten vitt.

Axalta har nu publicerat sin årliga rapport Global Automotive Color Popularity, som visar att de tre bilfärgerna i toppen är: vitt, svart och grått. Vitt har varit den mest populära bilkulören på världs- basis sedan 2011.

I år petades silver ner från världens topp-tre-kulörer, och dess 10 procent är den lägsta andelen som kulören har utgjort på mer än ett årtionde. Undersökningen visade även att grått blir alltmer populärt i samtliga av världens regioner. Topp-fyra-kulörerna vitt, svart, grått och silver fortsät- ter dock att dominera bilparken, och de utgör 80 procent av den globala marknaden.

– Vi är glada över att publicera 2019 års Global Automotive Color Popularity Report, säger Nancy Lockhart, Axaltas Product Manager for Colour. Efter att ha studerat kundernas preferenser vad gäller bilkulörer i mer än 65 år, är vi verkligen världsledande på att upptäcka trender och hjälpa våra kunder att leverera bilar i det bästa urvalet av de mest populära kulörerna.

Regionalt är bilfärgspreferenserna ganska oförändrade sedan förra året, med bara en betydande förändring. Vitt har minskat med 1 procent i Europa, och grått har ökat med 2 procent, vilket för första gången någonsin gav grått topplaceringen i Europa. Sensitivity: Business Internal