John Rune Nielsen blir ny vd för IVL

John Rune Nielsen. Foto: IVL

John Rune Nielsen har utsetts till ny vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Han kommer närmast från det norska klimat- och miljöforskningsinstitutet NILU där han har varit vd sedan 2021. Tidigare har han också arbetat många år i ledande befattningar vid forskningsinstitutet RISE och tidigare SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

– Vi är mycket glada över att John Rune Nielsen börjar som vd för IVL Svenska Miljöinstitutet. Hans erfarenhet av affärsutveckling i forsknings- och innovationsfrågor kommer att vara en värdefull tillgång för IVL:s fortsatta utveckling. Det är också en fördel att han har så bred erfarenhet av både forskning och konsultverksamhet vilket är de två ben som IVL:s verksamhet vilar på, säger IVL:s styrelseordförande Alf Engqvist i ett pressmeddelande.

John Rune Nielsen har varit aktiv i olika samarbeten med IVL sedan tidigt 2000-tal och känner väl till företaget. Han har arbetat med forsknings- och innovationsfrågor både på regional, nationell och internationell nivå. 

John Rune Nielsen tillträder tjänsten den 1 januari 2024 och han efterträder Marie Fossum Strannegård som efter framgångsrika år på IVL har gått till en tjänst som vd för Axel Johnsons bolag AxSol.