Ny rektor för Jönköping University

Måns Svensson tillträder som ny rektor vid Jönköping University 1 april 2024.

Stiftelsestyrelsen har beslutat att utse professor Måns Svensson till ny rektor vid Jönköping University (JU) från 1 april 2024. Måns kommer tidigare från rollen som ledare för Akademin för lärande, humaniora och samhälle på Högskolan i Halmstad. Måns Svensson är professor i rättssociologi och har mångårig erfarenhet av ledaruppdrag från både Lunds universitet och Högskolan i Halmstad, där han också har byggt upp forskningsmiljöer. 

– Jag känner ödmjukhet och glädje inför styrelsens förtroende, samtidigt som jag inser att uppdraget som rektor för JU innebär ett stort ansvar. Verksamheten har under många år präglats av stora framgångar inom utbildning och forskning. Jag ser fram emot möjligheten att arbeta tillsammans med studenter och personal för att ytterligare utveckla verksamheten, säger tillträdande rektor Måns Svensson, i ett pressmeddelande.

Efter en omfattande urvalsprocess och med en aktiv valförsamling har nu rekryteringsgruppen, under ledning av stiftelsestyrelsens ordförande Anders Danielsson, föreslagit Måns Svensson för styrelsen som är enhällig i sitt beslut.

– Stiftelsestyrelsen är mycket nöjd att professor Måns Svensson blir ny rektor för Jönköping University. Stiftelsestyrelsen och valförsamlingen var eniga om att han passar för rollen som akademisk ledare, med erfarenhet och ambitioner att fortsätta utveckla lärosätet. Jag vill tacka Agneta Marell för att hon i sju år verkat för att stärka JU:s position, både nationellt och internationellt, säger Anders Danielsson stiftelsestyrelsens ordförande.