Order på 110 tunga elfordon till Scania

Foto: Scania

En order på 110 lastbilar är den hittills största av tunga elektriska fordon för Scania i Europa, och startpunkten för ett partnerskap med produktutveckling med Einride. Det svenska transport- och teknikföretaget Einride erbjuder digitala, elektriska och autonoma fraktlösningar, kommer att rulla ut fordonsflottan med 110 elektriska Scanialastbilar under andra halvan av 2022. Einride har redan en av Europas största helelektriska fordonsflottor, och kommer ytterligare utöka sin marknadsdel genom detta partnerskap.

Hela fordonsflottan kommer att byggas enligt Einrides specifikation på hårdvara, och kommer använda sig av deras operativsystem Saga, som säkerställer effektiv och optimerad elektrisk transport. Data om fordonsflottan som fås genom Saga-plattformen kommer lämnas till Scania för att möjliggöra en gemensam fortsatt produktutveckling.

– Vi ser fram emot att börja detta partnerskap när vi expanderar i Europa. Dessa 110 lastbilar kommer att vara ett väsentligt tillskott när vi utökar vår fordonsflotta, medan vi fortsätter att samarbeta med kända företag inom industrin, som Scania, för att öka innovation och produktutveckling i den globala transportindustrin, säger Ellen Kugelberg, Chief Product Officer, Einride.

Einrides order är den hittills största av elektriska tunga fordon i Europa för Scania. Det är också början på ett nytt partnerskap som kommer att bidra till båda företagens ambition att skala upp elektriska vägtransporter.

– Vi delar samma vision om att minska utsläppen från tunga transporter. Det har varit givande att arbeta tillsammans med Einride med dessa gemensamma tekniska lösningar och digitala tjänster som för vår industri framåt på ett hållbart sätt, säger Fredrik Allard, Head of E-mobility, Scania.