Tikkurila säljer världens första miljömärkta rostskyddsfärg

Elisabet Sahlin, hållbarhetschef på Tikkurila, tar emot miljömärkning från Svante Sterner, på miljömärkning Sverige. Foto: Tikkurila

Tikkurila börjar sälja världens första miljömärkta rostskyddsfärg. Färgen utvecklades ursprungligen för Nasa på 70-talet. Man skapade en vattenburen zinksilikat som både kunde stå emot korrosion och skydda uppskjutningsramperna från den värmechock som uppstår vid uppskjutning. Tikkurila har i dag ensamrätt att sälja produkten överallt i världen utom i Nordamerika.

– När vi testade Fontezinc HR insåg vi snabbt att vi satt på guld. Färgen har ett helt enastående rostskydd och är dessutom så miljövänlig en färg kan bli. Tikkurila har länge lett utvecklingen av miljömärkt färg i Sverige, inte minst under våra varumärken Alcro och Beckers. Nu tar vi nästa steg och lanserar en världsnyhet även inom rostskydd för industrisegmentet, säger Kristina Dalsgaard, försäljningsansvarig för Fontezinc HR på Tikkurila.

Fontezinc HR är världens första Svanenmärkta rostskyddsfärg. Den innehåller zink som till 96 procent är återvunnet från källsorterat skrot.

– Svanenmärkt rostskydd öppnar upp för nya möjligheter att göra miljövinster. Stort grattis till Tikkurila som så målmedvetet utvecklat denna världsnyhet, säger Svante Sterner, chef för kemiska byggprodukter på Miljömärkning Sverige.