Volvo FH Electric utsedd till årets lastbil

Foto: AB Volvo

Volvos tunga eldrivna lastbil, Volvo FH Electric, har utsetts till International Truck of the Year 2024. Juryn motiverar sitt beslut med att berömma den elektriska lastbilens prestanda, sömlösa acceleration, samt att den är vibrationsfri och tyst. 

– Med introduktionen av Volvo FH Electric har Volvo Lastvagnar levererat ett toppmodernt program av batteridrivna ellastbilar som lämpar sig för ett brett spektrum av transportuppdrag. Det är ett bevis på att energiomställningen ökar i styrka även i dagens utmanande affärsmiljö, säger Gianenrico Griffini, ordförande för International Truck of the Year. 

Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, tog emot det prestigefyllda priset under prisceremonin på Solutrans Transport Exhibition i Lyon, Frankrike.
– Jag är väldigt stolt över det här erkännandet att vår Volvo FH Electric har vunnit detta mycket respekterade pris. För första gången i historien har transportbranschen utsett ett elfordon till Truck of the Year. Volvo FH Electric representerar en ny era inom lastbilsbranschen och att vinna det här priset visar tydligt att övergången till utsläppsfria transporter sker här och nu. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har bidragit till den här framgången. Det bygger på ett fantastiskt lagarbete med passion och engagemang bland våra fantastiska kollegor inom Volvokoncernen, och ett nära samarbete med våra värdefulla kunder, partners och leverantörer, säger Roger Alm, i ett pressmeddelande

Vinner för fjärde gången
Det är fjärde gången som Volvos FH-modell utses till Truck of the Year. Volvo FH är en av branschens mest framgångsrika modeller med nästan 1,4 miljoner sålda lastbilar över hela världen. Serieproduktionen av Volvo FH Electric startade 2022 i Volvos fabrik i Tuve, Göteborg och produktionen i fabriken i Gent, Belgien, startade 2023.

Volvo Lastvagnar var den första globala tillverkaren som startade serieproduktion av eldrivna lastbilar redan 2019. Det finns idag ett brett utbud av sex olika helelektriska lastbilar som är utformade för att hantera många olika transportuppdrag. Volvo Lastvagnar leder marknaden för tunga elektriska lastbilar i EU, inklusive Norge och Schweiz, med en marknadsandel på 49 %.

International Truck of the Year
Organisationen International Truck of the Year startades 1977 och består av 24 journalister från stora lastbilstidningar i hela Europa. Den årliga utmärkelsen delas ut till den lastbil som introducerats på marknaden under de senaste 12 månaderna och som har bidragit mest till vägtransporters effektivitet.