Målarfärgen som inte torkar

Interiör från Tjärstad kyrka. Foto: Ulf Klingström

Kyrkbänkarna i Tjärstad kyrka målades om 2019. Snart fem år senare har färgen ännu inte torkat, ett fenomen som först rapporterades av Östgöta Correspondenten.

Tjärstad kyrka, som ligger mellan Linköping och Kisa, uppfördes i slutet av 1700-talet och har byggts om och renoverats under årens lopp. År 2019 målades kyrkbänkarna om med en linoljefärg, men sedan dess har färgen inte torkat. Färgen valdes av länsmuseet som bestämde både färgtyp och kulör.

Under 2022 slipades färgen ner på en bänkrad som sedan målades på nytt. Resultatet såg ut att bli bra och alla ryggstöd fick därefter samma behandling. Men trots det fortsatte besökarnas kläder att fastna i färgen. 

Kyrkan, färgtillverkaren och målerifirman har en bra dialog kring problemet och en oberoende besiktningsman är också inkopplad. Det finns olika teorier vad som orsakat problemet, men fortfarande är gåtan inte fullständigt löst.

Rimforsa församling, som kyrkan tillhör, har bestämt sig för att börja använda den igen, men kyrkbänkarna kommer tills vidare att vara täckta med tyg.