Bättre materialegenskaper med ny utrustning hos VBN

Foto: VBN Components

Uppsalaföretaget VBN Components är känt för det mycket hårda stålet, Vibebite 290, och världens första 3D-printade hårdmetall, Vibenite 480. Sedan företaget startade år 2008 har de satsat på additivt tillverkade legeringar med unika egenskaper. 

Nyligen invigdes en ny värmebehandlingsmaskin, en så kallad Uniform Rapid Quenching-Hot Isostatic Pressing, URQ-HIP. Genom värmebehandling med en efterföljande snabbkylning, kan porfria material erhållas men framför allt kan legeringar tas fram med högre hårdhet och seghet. En annan viktig aspekt är hållbarheten. Förutom minimering av onödig värmning och minskade transporter, så har maskinen försetts med ett återvinningssystem för processgasen, vilket ytterligare minskar miljöpåverkan.

– Vi har länge planerat för en URQ-HIP på företaget, så det betyder mycket att den nu finns på plats. Framför allt är vi glada över att ha integrerat ytterligare en del av produktionskedjan, så att vi kan korta våra leveranstider markant, säger Magnus Bergman, vd på VBN Components.