Supertunna glasögonlinser

artEmotions3D

Även om nya material med högre brytningsindex har tagits fram för glasögon kan svårare synfel kräva tjocka linser. Men nu har forskare från DTU Health Tech i Danmark utvecklat en teknik för att tillverka ultralätta och ultratunna linser till glasögon.

Med nanostrukturer som tillverkats med en laserskrivare blir även linser som motsvarar starka recept ultratunna. De kommer även att kunna skrivas ut i butiken direkt efter en synundersökning.

– Vi producerar ett tunt lager av nanostrukturer med en laserskrivare som vi sedan sätter in i vanliga glas utan synkorrigering. Skiktet är bara några hundra nanometer tjockt, berättar professor Anders Kristensen från DTU Health Tech, som varit med och utvecklat tekniken.

Nanostrukturlinsen kan skrivas ut med en laserskrivare på mindre än en halvtimme, vilket gör det möjligt för kunder att gå in i en glasögonbutik, göra en synundersökning och få glaset gjort medan de väntar. Att utveckla och skala upp tekniken, som kallas ThinLens, har tagit lång tid. Enligt professor Anders Kristensen kom teamet på idén om tekniken för cirka tio år sedan. Under hösten förra året fick projektet DTU:s första InnoExplorer-bidrag och teamet planerar att använda medlen för att utveckla ett par prototypglasögon som professor Anders Kristensen själv kommer att testa när de förhoppningsvis är redo nästa höst.