Vadstena Varmförzinkning läggs ned

Vadstena Varmförzinkning kommer att läggas ner till sommaren på grund av minskade volymer under pandemiåren. Bolagsgruppen, där också ProZink i Aneby ingår, togs över av Patrik och Kinna Göransson för 3,5 år sedan.

– Vi har tappat 22 procent av vår omsättning under pandemin och eftersom det inte har kommit tillbaka till tidigare nivåer beslutade vi att det den bästa lösningen var att lägga ner Vadstena, och att fortsätta driva Prozink vidare, berättar Patrik Göransson.

De minskningar av volymer som skett under pandemin väntas inte återvända, därför växte ett beslut fram under hösten att man måste göra något. Efter en noggrann genomgång av fördelar och nackdelar föll beslutet på en nedläggning av anläggningen i Vadstena, bland annat på grund av att anläggningen i Aneby var i bättre skick. Redan idag är det flera kunder som förzinkar sina produkter i båda anläggningarna och Patrik hoppas att en stor del av volymen kan flyttas till Prozink:

– Vi kommer givetvis göra vårt bästa för att flytta över så mycket som möjligt av produktionen till Aneby, och det kommer att ske succesivt under våren. Eftersom grytan i Aneby har lite mindre dimensioner kommer vi dock inte kunna ytbehandla allt som tidigare varmförzinkats i Vadstena.

Vadstena Varmförzinkning är ett anrikt företag som har funnits på orten sedan 60-talet. Även om det har varit ett tungt beslut, finns det ett lokalt behov av både industrifastigheter och personal:

– Vi har redan fått samtal från verksamheter som är i behov av arbetskraft, vilket känns positivt med tanke på att vi har varit tvungna att säga upp personalen. Vi har även fått förfrågningar på fastigheten.

Trots bakslaget blickar företaget framåt.

– Vi tycker fortfarande att det är kul att hålla på med varmförzinkning och nu ska vi bli ännu bättre på att förmedla hur bra vi är på det, avslutar Patrik.