AkzoNobel och Microsoft skapar virtuellt laboratorium

Foto: AkzoNobel

AkzoNobel och Microsoft har startat ett samarbete för att utforska hur kvantdatorer bidrar till att snabba upp utvecklingen av högpresterande och mer hållbara färger och ytbehandlingar. Forskare från båda parter kommer att utveckla det som i praktiken kommer att bli ett virtuellt laboratorium. Syftet är att genomföra experiment med hjälp av kvantdatorer och andra Microsoft Azure-molntjänster. Kvantkemisk beräkning kan simulera kemiska reaktioner med en oöverträffad noggrannhet. Tillsammans kommer Microsoft och AkzoNobel att utforska hur detta kan bidra till att skapa mer avancerade och hållbara produkter genom experiment och utveckling i samarbete.

– Det här är ett riktigt spännande partnerskap som har potential att bli verkligt banbrytande. Vi är otroligt stolta över att samarbeta med Microsoft och undersöka hur vi kan ta vår digitala forskning till en ny dimension. Innovation kräver samarbete och det här är ett fantastiskt sätt för oss att fortsätta flytta gränser så att vi kan göra en hållbar och långvarig skillnad för våra kunder och planeten, säger Klaas Kruithof, AkzoNobels Chief Technology Officer.

Kvantkemi erbjuder stora industriella tillämpningar och möjligheter. Det skulle kunna hjälpa till att övervinna många av de praktiska gränserna förknippade med traditionella laboratoriemetoder såsom tillgången på råmaterial, kapacitetsbegränsningar för fysisk utrustning, toxicitet och miljöförhållanden. Så det kan drastiskt minska tiden det tar att hitta ersättningsingredienser för att göra produkter mer hållbara, med nya funktioner eller för att ersätta knappa råvaror.

– Hittills har kvaliteten på traditionella datorsimuleringar inte räckt till uppgiften. Microsofts Azure Quantum-system erbjuder otroliga möjligheter för oss att ta vår forskning in i en helt ny digital värld och påskynda utvecklingen av nya katalysatorer och kemiska reaktioner, förklarar Pim Koeckhoven, teknologichef för forskning och utveckling på AkzoNobel.