FSP Sweden blir en del av FSP-koncernen och satsar på expansion i Europa

Foto: FSP

For Surface Protection har över 400 anställda och bedriver industriell lackering och ytskyddsbehandlingar i Finland, Estland och Polen. FSP är inne på sitt sjunde verksamma decennium och tar nu ytterligare ett steg på tillväxtresan när bolaget FSP Sweden i Hudiksvall går samman med koncernen. Bolagets tidigare vd Jacob Ramberg axlar nu rollen som general manager för västra Europa, där han kommer att leda arbetet med expansionen.

– Jag kommer att ha ett övergripande ansvar för vår verksamhet väster om Polen. Vår ambition är att etablera oss på minst två nya europeiska marknader under 2023 samtidigt som vi fortsätter vår tillväxtresa i Sverige. Den kommande resan möjliggörs genom partnerskap med globala ledande tillverkare av industrimaskiner. Vi har både den kapacitet och kunskap som krävs för att erbjuda hållbara ytbehandlingstjänser och effektivisera detta led i produktionen.

Sammanslagningen ger många synergieffekter, inte minst tillgång till koncerngemensamma resurser som exempelvis HR och ekonomi vilket också skapar fördelar för kunden.

– Det här ger oss möjligheter att utveckla produktionen, stärka teamet och uppgradera arbetsmiljön. Förändringen innebär även ett ökat stöd för personalen, som nu går från att arbeta i ett litet bolag till att vara en del av en koncern med nästan 400 anställda där bolagen hjälper varandra.

Kunderna kan se fram emot en starkare leverantör som avser att växa kraftigt både i Sverige och utomlands. 

– Med 30 produktionslinor fördelat på 26 målerier i fyra länder har vi tillsammans den kompetens och styrka som krävs på vår tillväxtresa. Vi arbetar även nära FSP:s forskningsavdelning som tar fram lösningar för hållbar utveckling vilket kommer att vara centralt i uppstarten av kommande anläggningar.

Förändring och produktivitet ligger Jacob varmt om hjärtat, något han har arbetat mycket med sedan 2015 när verksamheten i Hudiksvall startade. Han ser ljust på framtiden och sin nya roll i koncernen.

– Jag drivs av att förbättra verksamheten och öka produktiviteten, något som har varit av största vikt under min tid som vd. Resan vi har gjort i Sverige har varit mycket lärorik. I Hudiksvall har vi en pulverlackeringsanläggning med en kapacitet på åtta ton stål per timme vilket gör att vi kan ta oss an riktigt stora serier. Vi har också en linje för våtlackering med hög kapacitet. När vi nu tar nästa steg ser jag framemot att fortsätta verka för hållbar tillväxt och att leverera ytskyddsbehandlig i världsklass till fler kunder runtom i Europa, avslutar Jacob.