Metalcolour firar 50 år

Foto: Andreas Blomlöf

Sedan 1973 har Metalcolour arbetat med utveckling och tillverkning av folielaminerad metall som bland annat används när man bygger inredningar till kryssningsfartyg. 2009 blev SSAB Laminated Steel AB i Ronneby uppköpt av Metalcolour A/S och fick nya namnet Metalcolour Sverige AB. 

– Det har varit en spännande resa och jag är stolt över att ha varit med de senaste 30 åren. Vi lägger mycket krut på att vara en trygg och attraktiv arbetsgivare, vår viktigaste styrka och tillgång är och har alltid varit våra skickliga medarbetare. Tack vare dem har vi kunnat leverera hög kvalitet som har tillgodosett våra kunders behov, säger Ingemar Forsberg, vd för Metalcolour i Sverige och Danmark sedan 2010.

När många företag och branscher har behövt sakta in och dra ner på produktionen under pandemi och ekonomisk kris har Metalcolour varit uthålliga och lyckats behålla personal och lönsamhet. Anläggningen i Ronneby med 23 medarbetare och två tillverkningslinjer är specialiserad på folielaminerat stål och aluminium. När världens största kryssningsfartyg, Icon of the Seas, lämnar varvet i Finland under 2024 har den väggpaneler, tak, dörrar och våtutrymmen tillverkade med material från fabriken i Ronneby. Total levererades cirka 350 000 m2 från Ronneby, vilket som jämförelse motsvarar ytan på drygt 50 fotbollsplaner.

– Mycket av det vi började med för 50 år sedan var vi först i världen med och efterhand har det blivit självklar standard. Vår strategi har varit att hålla i våra koncept och metoder och att genom vår kunniga personal hitta fler användningsområden. Jag ser fram emot att vi i många år framöver fortsätter att utveckla våra idéer med fler användningsområden, säger Ingemar Forsberg.

Metalcolour i Ronneby är en del av den danska koncernen AT Holding A/S som har produktionsanläggningar i Sverige, Danmark och Singapore. I Ronneby och i Singapore är man specialiserad på högkvalitativ folielaminerad metall som används runt om i världen till inredningar i fartyg men också i tågvagnar och i byggnader. I Danmark har man tillverkningslinjer för förlackerad plåt och olika typer av beläggningar[JA1]  för både dekorativa och tekniska ändamål.


 [JA1]Beläggningar?