Ny utbildningsrobot från ABB

Foto: ABB

Med lanseringen av den nya roboten IRB 1090 utvidgar ABB Robotics sitt utbildningserbjudande. Roboten är framtagen för att vidareutbilda de studerande inför framtidens arbetsmarknad. IRB 1090 drivs av ABB:s styrenhet OmniCore. 

I ABB:s globala undersökning 2023, som besvarades av 2 301 utbildare inom området menar 80 % att robotar och automation kommer att forma framtiden för arbetsmarknaden de kommande tio åren. Det är dock bara ett av fyra utbildningsinstitut som i nuläget använder sig av robotar i utbildningsprogrammen. 

– Som världens största tillverkare av industrirobotar är vi beslutna att göra vår del för att göra robotar tillgängliga för alla och utbildningsroboten IRB 1090 är en viktig del i detta åtagande och gör det möjligt för oss att tillgodose den ökande efterfrågan på̊ industrirobotar inom utbildningsområdet, säger Craig McDonnell, chef för Business Line Industries på ABB Robotics, i ett pressmeddelande. 

ABB:s IRB 1090 har en räckvidd på 580 mm och en nyttolast på 3,5 kg. Den har dessutom 10 % mindre klimatavtryck och 20 % lägre vikt jämfört med föregångaren vilket gör den enkel att flytta, installera och placera i en anläggning.