Ny vd på Volvo Cars

Volvo Cars har meddelat att Jim Rowan tillträder rollen som verkställande direktör och koncernchef den 21 mars 2022. Jim är för närvarande vd och styrelseledamot i Ember Technologies och var dessförinnan vd för Dyson Group. Jim efterträder Håkan Samuelsson som invaldes till Volvo Cars styrelse 2010 för att sedan tillträda som vd i oktober 2012. Förändringen sker enligt den tidplan som bestämdes i samband med den senaste förlängningen av Håkan Samuelssons kontrakt.

– Ledningsförändringen är ett resultat av en grundlig process för att säkerställa ett fortsatt starkt ledarskap för Volvo Cars med en vd som har en stark bakgrund inom mjukvara, digital transformation och innovativa konsumentprodukter, skriver Volvo Cars i ett pressmeddelande.

Jim Rowan, som kommer från Skottland, har ingen stark koppling till fordonsbranschen till skillnad från Håkan Samuelsson som arbetat på både Scania och MAN. Detta är något som lyfts fram i en artikel i Göteborgs-Posten (2022-01-07) där bland annat frågan diskuteras med Mikael Wickelgren, fordonsforskare vid högskolan i Skövde. Historiskt har Volvo Cars mest framgångsrika och långlivade vd:ar varit från Sverige. De som har kommit från utlandet har haft det svårare. En annan aspekt som tas upp i GP-artikeln är att under Jim Rowans tid på Dyson arbetade de med ett stort projekt kring utveckling av en elbil som skulle ta upp kampen med Tesla. Efter två år avslutades projektet som har uppskattats kosta sex miljarder kronor. Idag tillverkar Volvo cirka 700 000 bilar men redan år 2025 är ambitionen att nå 1,2 miljoner bilar per år och fem år senare ska hela produktionen vara enbart elektriska bilar.

– Det finns bara ett läge och det är full fart framåt. Man kan inte sitta och vänta på att framtiden kan utvisa vilket som är rätt väg. Det är poker och all in, säger Mikael Wickelgren till Göteborgs-Posten.