Waterland blir storägare i danska Nowocoat

Waterland Private Equity har gått in som storägare i den Kolding-baserade färgtillverkaren Nowocoat. Företaget har anor från 1861 men gjorde en nystart 2014 då ägarfamiljen renodlade verksamheten och för några år sedan byggde en helt ny fabrik i Kolding. Tillväxten sedan dess har varit i nivån 18 % och omsättningen för 2021 hamnade på cirka 200 miljoner danska kronor. Ett bidrag till omsättningen var förvärvet av svenska Rötmotaverken som kunde slutföras i augusti förra året. För att underlätta den fortsätta expositionen har Waterland gått in som delägare och tagit över 85 % av aktierna. 

– Vi har skapat en stark och lönsam verksamhet genom att dra nytta av vår mångåriga erfarenhet och unika tekniska kompetens när vi sätter nya standarder i branschen genom att utveckla hållbara kvalitetslösningar och produkter i nära samarbete med kunderna. På Nowocoat har vi alltid varit passionerade nördar med färg och lack i blodet och ett skarpt fokus på innovation och hållbarhet. Vi är glada att välkomna Waterland, som delar vår syn på de stora möjligheterna på marknaden och kommer att bidra med värdefull kompetens och kapital till vår fortsatta utveckling, säger Ole E. Jensen, vd för Nowocoat.

Nowocoats planer är att utöka sin starka marknadsposition i Norden samt öka sin internationella verksamhet. Fortsatt tillväxt kommer att skapas baserat på den välinvesterade produktionsplattformen och genom att sprida företagets taklösningar till närliggande marknader i Europa, stärka försäljningen till befintliga och nya industrikunder i Asien och öka försäljningen till byggmarknader och återförsäljare.

– Vi ser fram emot att ingå ett nära samarbete med ledning och medarbetare i Nowocoat, som är ett välskött och välinvesterat företag med stor tillväxt- och utvecklingspotential på en marknad i snabb utveckling. Tillsammans kommer vi att ytterligare påskynda spridningen av Nowocoats hållbara lösningar, som är mycket efterfrågade bland kunderna eftersom de är miljövänliga och förlänger livslängden på byggmaterial. Vi ser goda möjligheter att accelerera tillväxten genom att fortsätta den positiva utvecklingen av Nowocoat och expandera verksamheten genom riktade förvärv, säger Kaspar Kristiansen, vd för Waterland Private Equity i Norden.