ABB PixelPaint vinner pris

ABB:s robotteknik PixelPaint för bilindustrin, där man eliminerar översprutning, har i år tilldelats priset Innovation and Entrepreneurship in Robotics & Automation Award (IERA) för enastående insatser inom kommersialisering av innovativ robotteknik. PixelPaint lanserades 2020 och använder sig av bläckstråleteknik för att direkt applicera högkvalitativ tvåtonig färg eller skräddarsydd design på bilkarossen i en enda appliceringsomgång, vilket gör det möjligt för tillverkarna att enkelt kunna tillgodose det växande behovet av anpassad målning samtidigt som man slipper slöseriet med översprutningar. 

– Vi är glada över att vår PixelPaint-lösning har uppmärksammats för den innovativa, hållbara teknik som hjälper våra kunder att tillgodose konsumenternas begäran om en personligare design. Med PixelPaint kan 100 procent av färgen nu appliceras på halva tiden jämfört med den tidigare metoden som användes och vi får en mycket högre kvalitet på finishen, säger Joerg Reger, chef för ABB Robotics Auto OEM Business Line. 

Traditionellt sett har applicering av en tvåtonig färg eller skräddarsydd design på bilkarossen krävt att fordonet behöver gå igenom målningslinan två gånger, en gång för första lagret och sedan, efter maskering, ytterligare en målningsomgång med den andra färgen. Normalt har maskeringen av karossen krävt mellan 10 och 20 operatörer per skift och två operatörer har krävts för avmaskering efter att den andra färgen har lagts på. Då endast 70 till 80 procent av färgen appliceras på karossen har spillet varit avsevärt, vilket har lett till ökade kostnader för återvinning och inköp av mer färg. 

– Juryn är glad att kunna belöna ABB:s PixelPaint-teknik med den 17:e IERA Award. Den innovativa lösningen för automatiserad bilmålning kombinerar en större flexibilitet och anpassning med minskat färgspill, vilket gynnar miljön, säger juryns ordförande Rob Ambrose.