Anpassad färgsättning för dementa

Midskogen Äldreboende i Luleå har nyligen målats om enligt den senaste forskningens slutsatser kring målning av demensboenden. Det handlar bland annat om att skapa tydliga kontraster för att hjälpa de boende att hitta dörren till sitt rum samt att använda kulörer som är enkla för äldre ögon att se och som samtidigt skapar harmoni. Resultatet är att de äldre har blivit lugnare och fått enklare att hitta.

– Vi har lagt stor vikt vid att ta del av de studier och den forskning som finns kring just färgsättning och äldre med demens. Det handlar bland annat om att använda noga utvalda kulörer och tydligt guida och stötta de boende med hjälp av färg men även skapa en trivsam miljö för personalen, säger Yvonne Karlsson, kulörexpert på Alcro.

Många faktorer påverkar hur en miljö upplevs. Kulörval och kontraster kan till exempel hjälpa till att skapa tydlighet och lugn.

– Det är otroligt viktigt att inredningen och färgerna inte ger de boende för mycket stimuli. De klarar inte kraftig yttre stimuli som vissa färger kan ge. De nya kulörerna ger en varm, trygg och ombonad känsla och vi märker redan nu, bara några dagar efter ommålningen, att de boende har blivit lugnare, säger Åsa Leijon Rödling, enhetschef på Midskogen.

Projektet är ett samarbete mellan Alcro, fastighetsägaren Rikshem, Sandå Luleå och Colorama Hellgrens Färghus. Colorama Hellgrens Färghus och Alcro har gjort färgsättningen i dialog med Midskogen. Utförandet av ommålningen har gjorts av Sandå Luleå.