VdL spår fortsatt svag utveckling för tysk färgindustri

VdL, Verband der deutschen Lack- und Druckfarbenindustrie, presenterade nyligen branschens ekonomiska siffror för 2023. Under året såldes 1,47 miljoner ton lacker, färger och tryckfärger i Tyskland. Det var en minskning med drygt 3 % jämfört med föregående år. En ytterligare nedgång på 2 % till 1,44 miljoner ton förväntas under innevarande år. En viss återhämtning förväntas under andra halvåret. Utöver den svaga hemmamarknaden skedde också en betydande nedgången i exporten, som under 2023 föll med 11,3 % till bara 774 000 ton.

I samband med presskonferensen kring branschen ekonomiska utveckling, behandlades även byråkrati och politiska frågor. VdL anser att företagen har nått en gräns när det gäller bördan av de regelverk och rapporteringskrav som kommer från Bryssel och Berlin. Dessa har nu nått en sådan nivå att ansträngningarna och kostnaderna hindrar ekonomiska framsteg och innovation. Antalet arbetsuppgifter har ökat så mycket att framförallt små och medelstora företag inte längre klarar arbetsbördan. 

– Ansträngningar för att minska byråkratin och förbättra lagstiftningen är avgörande, vilket både gäller politiken i Tyskland och Europa, säger VdL:s vd dr Martin Kanert, i ett pressmeddelande.