Kylande färg

Forskare vid Purdue University i USA har skapat en vit färg som kan hålla ytor upp till 8 °C svalare än omgivningen.

Enligt forskarna skulle färgen ersätta behovet av luftkonditionering genom att nästan ingen solenergi absorberas utan istället reflekteras bort från byggnaden. Om inte byggnaden värms upp behöver inte luftkonditioneringen startas. 

– Det kan upplevas motsägelsefullt att en yta i direkt solljus kan vara kallare än temperaturen som den lokala väderstationen rapporterar, men vi har visat att detta är möjligt, säger Xiulin Ruan, professor i maskinteknik i Purdue.

– Vi flyttar inte värme från ytan till atmosfären utan den sänds tillbaka ut i universum, säger Xiangyu Li, en postdoktoral forskare vid Massachusetts Institute of Technology som arbetade med detta projekt i Ruans laboratorium.

Enligt forskarna reflekterar de kommersiella ”värmeavvisande färger” som för närvarande finns på marknaden endast 80 % – 90 % av solljuset och kan inte uppnå lägre temperaturer än omgivningen. Den vita färgen som Purdue-forskare skapade reflekterar 95,5 % solljus och utstrålar effektivt infraröd värme. Beräkningar som har gjorts visar att den här färgen blir billigare att producera än dess kommersiella alternativ och dessutom ges betydande besparingar på grund av minskat kylbehov. I en kommentar om projektet till SVT säger Anne Andersson från Rise att det är ett intressant arbete men inte banbrytande, eftersom andra forskningsfärger har uppnått samma kyleffekt.