Dürr och Mercedes ingår partnerskap för hållbar lackering

Dürr Group och biltillverkaren Mercedes-Benz har ingått ett långsiktigt strategiskt partnerskap inom området för lackeringsteknisk utrustning. Syftet är att göra fordonslackering koldioxidfri och därmed tillsammans sätta nya standarder inom hållbarhet. 

Partnerskapsavtalet innehåller en avsiktsförklaring att gemensamt planera och genomföra förnyelsen av tekniken i målerierna i de tyska fabrikerna. Det första projektet är nybyggnationen av ett hållbart måleri i Sindelfingen. Planeringen för detta har redan påbörjats och Dürr förväntas få ordern från Mercedes-Benz nästa år. 

Ambitionen är att minska energianvändningen per lackerad bilkaross till mindre än 400 kilowattimmar. Detta motsvarar mindre än hälften av den nuvarande förbrukningen. Energibehovet ska tillgodoses med grön el. Detta kommer att möjliggöra koldioxidfri drift och är ett viktigt steg mot att minska koldioxidutsläppen vid bilproduktion.

– Optimering av energianvändningen i lackeringsprocessen är nyckelförutsättningen för att kunna bygga bilar på ett klimatneutralt sätt. Det är därför utvecklingen av energieffektiva och klimatneutrala tekniker står högst upp på vår innovationsagenda. Det strategiska partnerskapet med Mercedes-Benz är ett viktigt fyrprojekt i Tyskland som industrination. Tillsammans implementerar vi klimatvänliga produktionsprocesser i stor skala och spelar därmed också en pionjärroll internationellt, säger dr Jochen Weyrauch, vd för Dürr AG i ett pressmeddelande.

– Till 2039 avser vi att täcka energibehovet i vårt globala produktionsnätverk av Mercedes-Benz helt med förnybar energi. Tillsammans med Dürr kommer vi att ta avgörande steg i denna riktning under de kommande åren och ta måleriet till en helt ny nivå vad gäller hållbarhet och energieffektivitet, säger Jörg Burzer, styrelseledamot för Mercedes-Benz Group AG, Production and Supply Chain Management.