AkzoNobel bidrar till Göteborgs 400 års firande

Konstnären Hanna Kasti-Lundberg målar Gröna Gatan.

AkzoNobel bidrar till ett färgstarkare firande av Göteborgs 400-årsjubileum som inleddes den 4 juni. En av de mer kulörta aktiviteterna som man kan beskåda är Sätt färg på Göteborgs jubileumsprojekt ”21 km konst”Ett stråk av konst från Kulturhuset Blå stället i Angered och hela vägen till Röda Sten Konsthall vid Klippan kantad av muralkonst på väggar, gator och i tunnlar.

Projektet har pågått sedan 2017 och har engagerat lokala och internationella konstnärer som tillsammans med Sätt färg på Göteborgs deltagare, som utbildar sig till att bli yrkesmålare, har berikat stråket med konst och kulör. AkzoNobel har med varumärket Nordsjös färg bidragit till flera av de fantastiska verken.

– Vårt samarbete med Sätt färg på Göteborg tog fart 2016 och det känns både roligt och betydelsefullt att kunna bidra till att unga tar ett steg in i arbetslivet genom att få lära sig målaryrket. På samma gång bidrar vi till färgrika, trivsamma och vackra bostadsmiljöer med vår kunskap och våra produkter, säger Mikael J:son Lindhe, Communication Manager Nordsjö.

Sedan 2017 har fler och fler konstverk målats upp längs stråket. Sommaren 2019 målade exempelvis den venezuelanska konstnären Sandra Betancourt och den spanska konstnären Elara Elvira sina verk i Hjällbo. Sommaren därefter målades sex stycken gång- och cykeltunnlar i Storås, Hammarkullen och Gamlestan med konstnärerna Klara Bartilsson, Josefin Lindeberg, Oriol Marcez Cateura och Sebastian Villabona. 

Målande av Anna Brags konstverk vid klippan.

Denna vår har stråket berikats ytterligare med verk av konstnärerna Anna Brag, Amanda Karlsson, Onofrio Chillemi, Kim Demåne och Hanna Kastl-Lungberg. Dessutom har Sätt färg pås deltagare skapat egen konst i form av målningar på marken. 

Det är ett imponerande långt stråk av konst och färg som Sätt färg på-teamet har skapat. Vi är väldigt glada och stolta över att vi kan bidra med färg till detta inspirerande projekt och få fira Göteborg, såklart, säger Kees-Jan Starrenburg, Nordenchef för AkzoNobel.