Audi tillämpar målning utan översprut i serieproduktion

Med målning utan översprut kan Audi nu använda två olika färger i samma målningsprocess. Den nya tekniken tillämpas för första gången för ”edition one”-modellerna med begränsad upplaga av A4 Sedan och A5 Coupé, som uppdaterades 2019. Audi är den första biltillverkaren som använder denna teknik i serieproduktion.

Fram till nu har tvåfärgade billacker oundvikligen involverat två målnings- processer med maskering i förväg. Översprutningsfri målningsteknologi revolutionerar denna tidskrävande och materialintensiva process. Ett robotstyrt instrument med hög precision mäter den laserlödda skarven mellan bilens tak och sidopanelen. Sedan appliceras en svart färg speciellt utvecklad för denna metod på kroppen i remsor, med millimeterprecision men utan spraydimma. Den precision som de fina remsorna appliceras på gör att den kontrasterande färgfinishen kan skapas i en enda process, vilket sparar tid och pengar samtidigt som det gynnar miljön.

Audi har testat den nya målningsprocessen intensivt sedan våren 2018 för att göra den redo för serieproduktion. Sedan sommaren 2019 har det varit möjligt att skapa kontrasterande målarfärger med svart tak inom serieproduktionsprocessen. Den nya tekniken minskar inte bara mängden färg somanvänds, det betyder också att maskeringsmaterial inte längre behövs. Det gör det möjligt för Audi att spara resurser samtidigt som kundernas utrymme för anpassning breddas.