Färg med den nordiska astma- och allergimärkningen 

Foto: Flügger

Med vägledning från Asthma Allergy Nordic har Flügger utvecklat den allergivänliga färgen Dekso AÏR. Färgen har, som den första någonsin, fått den gemensamma nordiska astma- och allergimärkningen och är ett stort steg mot en hälsosammare arbetsmiljö. Dekso AÏR riktar sig till den professionella målaren eftersom den har låg avgasning, minimal allergiframkallning och miljöpåverkan. Färgen har även de tre certifieringarna Svanenmärket, M1 och EU-blomman.

– Dekso AÏR markerar ett skifte mot mer allergivänliga färglösningar. Vår ambition är att denna spjutspetsprodukt så småningom ska bli standard för alla framtida kvalitetsprodukter inom industrin. Den har skräddarsytts för professionella målare och ansvarstagande målarmästare, som vill erbjuda de anställda produkter som har ett dokumenterat lågt utsläpp av kemikalier samt låg allergiframkallning och miljöpåverkan, utan att kompromissa med kvaliteten, säger Sune Schnack som är vd för Flügger Group. 

Asthma Allergy Nordic är det gemensamma nordiska astma- och allergimärket, som de tre officiella astma- och allergiföreningarna i Danmark, Sverige och Norge står bakom. 

– Vi vet att våra medlemmar och konsumenter vill ha en färg de tål. En målarfärg som inte orsakar astma eller kontakteksem. Därför är vi glada att det nu finns en färg med den gemensamma nordiska märkningen Asthma Allergy Nordic. Vi vet att det finns ett behov av färg bland annat utan allergiframkallande konserveringsmedel, men också̊ att det kan vara en mycket svär uppgift för tillverkare att klara. Därför uppskattar vi när företag tar aktiv del i detta och utvecklar produkter och får sin färg certifierad av oss. Detta ger människor med astma och allergier, men också vanliga konsumenter, möjlighet att köpa allergivänlig färg, säger, Karin Neuhaus, generalsekreterare, Astma- och Allergiförbundet.