HangOn får pris för internationell tillväxt

Petter, Jakob, Lukas och Håkan Törefors tog gemensamt emot utmärkelsen.

HangOn har tilldelats pris för bästa internationella tillväxt vid den nationella finalen av EY:s Entrepreneur of The Year 2019 som hölls i slutet av januari. Juryns motivering löd: ”Med en innovationskraft som spänner från produktutveckling till tekniskt kunnande vill familjen Törefors förändra en hel bransch. Ständiga förbättringar och smarta lösningar löper som en röd tråd genom verksamheten. Familjen Törefors personifierar den småländska entreprenörsandan och bildar ett framgångsrikt team där helheten är starkare än delarna.”

Företagets vd, Petter Törefors, kommenterar till Ytforum:

– Det känns väldigt roligt att få det här priset, det är inget vi är bortskämda med i den här typen av bransch. Först trodde vi att det skulle vara svårt att förklara vad vi höll på med, men juryn som genomförde bedömningarna förstod ganska snabbt vår verksamhet och affärsidé.

HangOn är en av få svenska ytbehandlingsleverantörer som har skapat ett sådant kraftigt genomslag internationellt, och samtidigt fortsätter de växa varje år.

– Inom andra branscher är det vanligt att växa genom uppköp, men vi har inte jobbat på det sättet. Vi har alltid tänkt långsiktigt och inte heller haft för bråttom. Om en etablering i ett land inte riktigt tagit fart har vi inte dragit oss ur, och har för stunden lagt mer fokus på andra marknader istället, fortsätter Petter.

Utöver bra produkter och kunnande lyfter Petter fram människorna i organisationen.

– Vi har alltid strävat efter att ge våra medarbetare och återförsäljare stort spelrum och mycket eget ansvar. De få gångerna det inte har fungerat är underordnat värdet av allt vi har fått tillbaka av de relationer som har byggt på förtroende. Även om det är lätt att säga, så har vi verkligen arbetat för att skapa en bra företagskultur, en Hangon-känsla, avslutar Petter.

Utmärkelsen EY Entrepreneur of The Yeararrangeras i drygt 60 länder och sedan 1995 delas utmärkelsen ut i Sverige. För att nomineras till utmärkelsen ska entreprenörer ha grundat ett företag som har varit aktivt i minst fem år, med en omsättning på minst 10 miljoner kronor, alternativt ha 10 anställda. Entreprenörerna går sedan vidare till intervjufasen. Under hösten 2019 utsåg oberoende jurygrupper sex regionala vinnare i de fyra priskategorierna. Därefter utsågs en vinnare i varje kategori på riksnivå. På galan delades även pris ut för årets entreprenör samt årets manliga respektive kvinnliga stjärnskott.