NCS får 100 nya kulörer

Bild: NCS Colour

För första gången på arton år kommer NCS Atlas ut i en ny utgåva. Den svenska uppfinningen innehåller ett urval standardiserade kulörer, som år efter år kan fastställas med exakthet. Det underlättar arbetet för producenter, arkitekter och andra världen över med behov av att kommunicera och säkerställa rätt kulörer. 

– Med jämna mellanrum ser vi över om det finns behov av att komplettera med nya kulörer. Den här gången fann vi efter noggrann research att användarna har behov av fler neutrala, lätt tonade kulörer. Därför har atlasen reviderats och utökats med 100 nya kulörer, säger Ingela Koski-Vähälä på̊ NCS Colour. 

En av de hundra nyanserna är den vita kulör som svenska inredare känner som stockholmsvit. Eller rättare sagt, är det den ursprungliga varianten som återigen har blivit standard, efter att vid en större revidering av NCS Standardfärger och övergång från edition 1 till 2 tillfogats en gnutta mer gult och svart, än originalet. Färgkoden NCS S 0601-Y visar hur ”nygamla” stockholmsvitt ser ut. Förutom möjligheten att kunna fastställa kulörer med exakthet, finns ett syfte med att inte låta standardfärgerna ligga alltför nära varandra. I den nya utgåvan av NCS Atlas 2050 finns förutom de 100 nya kulörerna tre nya sidor med alla neutrala lätt tonade kulörer samlade, vilket ger en bra översikt och gör det enkelt att jobba med dessa.