Proton till Litauen

I somras startade produktionen vid Proton Engineerings nya dotterbolag i Klaipėda. Etableringen i Litauen är en strategiskt viktig del av Proton Engineerings framtidssatsning.

– Det här är en historisk satsning där vi drar nytta av branschens pågående internationalisering. Planen är att expandera snabbt, säger Marcus Malveholm, vd på Proton Engineering.

Bedömningen är att företaget behöver bli mer kostnadseffektivt i arbetsintensiva produkter och processer vilket gör att det främst handlar om montering som nu flyttas från Skillingaryd till Litauen. Klaipėda är landets största hamnstad, vilket möjliggör effektiva sjötransporter mellan Sverige och Litauen. Staden har också ett utmärkt strategiskt läge för landtransporter. För Proton Engineering kommer etableringen att ge möjlighet att växa organiskt och expandera med nya kunder.

– Genom vår internationalisering och vårt nya geografiska läge kan vi attrahera kunder på nya marknader, i Europa och österut. Vi har flera intressanta relationer som vi hoppas kunna utveckla, säger Marcus Malveholm.