Volvo påskyndar forskning om vätgas

Bild: Volvo Group

Volvokoncernen fortsätter att utveckla förbränningsmotorer med vätgas som energikälla genom att inrätta doktorsstipendier fokuserade på vätgasteknik för förbränningsmotorer. Två doktorander kommer att bedriva sin forskning vid Chalmers tekniska högskola och Lunds tekniska högskola, samtidigt som de har sina anställningar inom Volvokoncernen. Rekryteringen påbörjas under första kvartalet 2024.

Volvokoncernen har som ambition att möjliggöra nettonollutsläpp av växthusgaser till 2040. Redan idag erbjuder företaget batterielektriska lösningar och satsar stor på vätgas, både för användning i bränsleceller och som bränsle i förbränningsmetoder. 

– Vi tror att framtiden kommer att kräva olika tekniker och applikationer för att möta våra kunders behov och miljökrav. Det är därför vi har en tredelad strategi. Vi ser förbränningsmotorn som drivs med förnybara bränslen, exempelvis grön vätgas, som ytterligare en högintressant lösning som vi i just nu tester i våra motorlabb och provfordon, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer på Volvo Group.