Riskhantering för lackerare från Prevent

Lackerare är ett kreativt jobb som kräver yrkesskicklighet. Samtidigt finns risker, bland annat ohälsosamma kemikalier och obekväma arbetsställningar. Nya filmer och checklistor ska göra det enklare att hantera riskerna.

Stefan Lindström på Danbolack i Södertälje förklarar för Niklas Günther, som guidar i filmerna, om vad som är viktigt att tänka på vid lackering av köksluckor.

Arbetsmiljöorganisationen Prevent har tillsammans med arbetsmarknadens parter tagit fram en webbsida med bland annat filmer och checklistor som ska göra det enklare för lackerare att hantera riskerna i yrket.

– De som arbetar med lackering behöver kunna få snabb och enkel information om hur de ska skydda sig mot riskerna. Den nya webbsidan vänder sig till chefer, skyddsombud och lackerare, men även till lärare och elever på gymnasier med fordonsprogrammet, säger Jan Arvidsson, arbetsmiljöexpert hos Motorbranschens Arbetsgivareförbund inom Transportföretagen.

Lackerare kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för kemiska produkter som härdplaster, organiska lösningsmedel och isocyanater. Obekväma arbetsställningar, tunga lyft och vibrationer genom maskiner och verktyg kan i förlängningen leda till arbetssjukdomar.

– Jag är väldigt nöjd över att vi har fått till en sida där allt är samlat för bil- och industrilackeringsbranschen. Att skapa en god arbetsmiljö är enklare när det är lätt att hitta rätt underlag och information, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.

Hon får medhåll av IF Metalls ombudsman Conny Lundberg som tycker att filmerna beskriver arbetsmiljöarbetet på ett bra sätt. – I stället för text får du se det i bild, du blir nyfiken och kan enkelt se hur arbetsmiljöarbetet kan göras. Du får upp ögonen och blir medveten om hur du gör och om du behöver göra på ett annat sätt för att det ska bli bättre, säger Conny Lundberg.

Den nya webbsidan innehåller sex filmer om lackerarnas arbetsmiljö. Där finns även användbara checklistor, bland annat en ny som vänder sig till just lackerare. Dessutom finns faktamaterial att ladda ner, till exempel en ny broschyr för gravida och ammande i lackeringsbranschen.

– Det känns väldigt bra att vi har tagit fram en broschyr för gravida och ammande, för det har saknats, säger Linda-Li Käld, ombudsman på Målarna.

Webbsidan finns på www.prevent.se/lackerare.