Världens första robotlackerade konstbil

Foto: ABB

ABB Robotics har samarbetat med två världsberömda konstnärer – det åttaåriga indiska underbarnet Advait Kolarkar och det Dubai-baserade digitala designkollektivet Illusorr – om att skapa världens första robotlackerade konstbil. ABB:s prisbelönta PixelPaint-teknik har, utan mänsklig inblandning, återskapat Advaits virvlande, monokromatiska design liksom Illusorrs trefärgade geometriska mönster. ABB:s målningsrobot IRB 5500, utrustad med 1 000 munstycken i skrivarhuvudet, kan utföra arbetet på mindre än 30 minuter. 

– I en tid då konsumenter vill ha mer anpassade produkter är PixelPaint en revolutionerande teknik som medger att vilken design som helst kan reproduceras på ett sätt som är både hållbart och prisvärt, säger Sami Atiya, affärsområdeschef för ABB Robotics & Discrete Automation.

ABB:s PixelPaint-teknik omvandlar lackeringsprocessen och speglar den växande efterfrågan på hållbar individualisering i bilindustrin, i synnerhet exteriörlack. Billackering i flera färger har traditionellt varit en arbetskrävande och kostsam process som innefattar flera olika stadier av maskering och avmaskering, men ABB:s teknik medger en detaljerad, färggrann och exakt reproduktion av vilken design som helst. Genombrottet i automatiseringen av lackeringsprocessen öppnar vägen till specialiserad och skräddarsydd design på bilmarknaden.

– Det är något mycket speciellt med en bil. Folk blir känslomässigt bundna till sina bilar och individualisering blir allt viktigare. Jag arbetar med kunder som faktiskt vill ha hela bilen designad på sitt eget sätt. Det här lackeringserbjudandet – med många helt nya nivåer av individuell design av bilar – är helt otroligt, säger den inflytelserike bildesignern Ian Callum, som ansvarar för designen av Aston Martin Vanquish och på senare tid Jaguar I-Pace. 

PixelPaint-tekniken förbättrar också hållbarheten i tillverkningen och tar bort behovet av maskeringsmaterial och extra ventilation, vilket leder till minskade utsläpp samtidigt som det sparar in på användningen av vatten och energi. Skrivarhuvudet koordineras av företagets mjukvara RobotStudio och går mycket nära fordonskarossen för att säkerställa att 100 procent av lacken stryks på bilen utan någon luftspridning av färgen. Olika lackfärger appliceras snabbt och produkten körs genom lackeringsverkstaden endast en gång. För biltillverkare kan detta halvera produktionstiden och minska kostnaderna med upp till 60 procent.

När ABB skulle skapa konstbilen renoverades en Volkswagen SUV som skadats i översvämningskatastrofen i Tyskland sommaren 2021. Återvinningen av bilen är ett exempel på ABB:s satsning på hållbarhet närhelst detta är möjligt.