VR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad

Väderstad var tidiga med att automatisera tillverkningen av sina jordbruksmaskiner. Sedan länge utförs arbetet i fabriken till stor del av robotar, från laserbeskärare och svetsrobotar till lackering. Nu har företaget investerat i ett helt nytt lackeringsprogram som är så ”high-tech” att lackprogrammerarna arbetar i virtual reality, med HTC Vive VR-googles.

Jordbruksmaskiner utsätts för många påfrestningar under sin livscykel, allt från gödsel, jord och sten till vatten och solljus. Det ställer höga krav på både färgens egenskaper och lackeringen. Och just färgerna – rött och gult – är en viktig symbol som karaktäriserar en Väderstad-maskin.

– Lackeringen är hjärtat i vår fabrik. Ingenting som inte är rött eller gult går ut från anläggningen. Därför är den investering vi har gjort i lackeringen av stor betydelse. Dessutom använder vi programvaran ABB:s Robot Studio sedan tidigare i vår svetsprogrammering, vilket gör att det enkelt kan integreras, säger Tobias Staaf, produktionsledare.

Lackprogrammerarna fick under våren en utbildning i programvaran och under semestern byttes bland annat robotar och sprututrustning ut i fabriken.

– Till en början kunde jag få lite ont i huvudet av VR-glasögonen men nu när jag har vant mig är det så mycket smidigare att programmera robotarna. Det är helt enkelt en teknik med väldigt stor potential inom många områden, säger Hans Tengstrand, robotprogrammerare.